Politika

Лутовац: Подгорица треба да сачека одлуку Међународног суда правде

ПОДГОРИЦА - Амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Лутовац изјавио је да би Подгорица требало да сачека одлуку Међународног суда правде у вези с проглашењем независности Косова и да у складу са њом одлучује о успостављању дипломатских односа с Приштином.


Лутовац је на трибини посвећеној односима Србије и Црне Горе казао да ће рекација Београда у вези с намјером Подгорице да успостави дипломатске односе с Приштином зависити од „тајминга".

Према његовим ријечима, рекација Београда зависиће од тога да ли ће Црна Гора сачекати препоруку Међунардног суда правде или ће прије одлуке тог суда успоставити дипломатске односе с Приштином.

Амбасадор Србије је казао да је то ствар процјене Црне Горе, али да Србија сматра да би требало сачекати одлуку Међународног суда правде и навео да је од 63 земље које су признале Косово, дипломатске односе успоставило њих 14.

Лутовац је казао да Србија није одустала од намјере о отварању три конзулата у Црној Гори и поред противљења црногорских власти.

Он је оцијенио да је то питање „изазвало разне контроверзе" и да се „оно непотребно политизује".

„Србија то не ради из политичких разлога, већ из потребе да децентрализује конзуларну службу и да иде у сусрет потребама својих грађана", рекао је Лутовац.

Осврћући се на најаве да би Црна Гора и Косово требало да потпишу уговор о демаркацији границе, амбасадор Србије је казао да ће Београд имати исти став о томе као и у случају Македоније.

„То што важи у случају Македоније, важи и за друге", казао је Лутовац.

Званични Београд је саопштио да Србија „никада неће признати" споразум о демаркацији граница који су потписали Македонија и Косовом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog