Društvo

НСРС: Усвојене информација о положају жена и Омладинска политика РС

БАЊА ЛУКА - Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су синоћ Информацију о положају жена у руралним срединама у РС, чиме је окончана 34. редовна сједница Народне скупштине РС.


Директор Џендер центра РС Споменка Крунић рекла је у обраћању посланицима да су жене на селу су велика група становништва у РС, а да су њихове потребе и проблеми готово невидљиви.

"Ти проблеми су бројни и одређени различитим факторима који узрокују вишеструку маргинализацију жена на селу", рекла је Крунићева.

Она је нагласила да су жене витални фактор на селу и да од њих највише зависи оживљавање села и рурални развој у цјелини, али да њихов неповољан положај и проблеми са којима се суочавају, од основних животних потреба, па до дугорочних интереса у оквиру одрживог развоја, остају маргинална тема у процесима и политикама, од ентитетског до локалног нивоа.

Посланици су усвојили и Информацију о провођењу омладинске политике РС 2006. - 2010, за период 1. октобар 2008. - 1. септембар 2009. године.

У Информацији се наводи да је у складу са Омладинском политиком РС у 2008/2009.години настављена реализација Посебног програма субвенционисања каматне стопе за стамбено збрињавање младих и младих брачних парова.

Субвенцијом ресорног Министарства и оперативним средствима комерцијалних банака у посматраном периоду додијељено је 500 појединачних субвенција на стамбене кредите за младе и младе брачне парове у РС, наводи се у Информацији.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је и Информацију о имплементацији Закона о концесијама и његов утицај у сектору пољопривреде, шумарства и водопривреде.


Образлажући посланицима Информацију, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Зоран Ковачевић подсјетио је да је Закон о концесијама донесен 2002. године, истичући да је њиме дефинисано да је концесија право обављања привредних дјелатности коришћењем природних богатстава , добара у општој употреби и обављање дјелатности од општег интереса.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog