Politika

Француска за бржу транзицију ОХР

САРАЈЕВО - Амбасадор Француске у БиХ Марис Бернио истакла је да Француска жели што бржу транзицију ОХР-а у канцеларију специјалног представника ЕУ, а да би се то остварило, потребно је претходно испунити задате циљеве и услове.


Бернио је нагласила да у БиХ нису испуњени сви услови, иако је забиљежен напредак, што успорава транзицију.

"Ми смо се веома ангажовали да помогнемо приближавању БиХ НАТО-у и ЕУ и то се огледа и у изради платформе приједлога под називом бутмирски процес", рекла је Бернио и додала да је битно да се нађе компромис који ће отворити путеве промјенама и који ће бити први прави корак.

Према њеним ријечима, политички лидери могу и морају наћи пут дијалога и договора, и морају због својих суграђана уложити напоре како би се усвојиле реформе кључне за процес европских интеграција.

"Питање ентитетског гласања није новост и знамо добро колико је важно", истакла је Бернио и подсјетила да је значајан број закона усвојен уз или упркос ентитетском гласању.

Она је нагласила да је чињеница да када постоји политичка воља за промјене, ентитетско гласање није више препрека.

Бернио је истакла да Француска чврсто подржава процес либерализације визног режима за грађане БиХ, а неки услови, као што је увођење биометријских пасоша, испуњени су или су на путу да се испуне.

"Чини се да су главне препреке отколоњене. Када дође вријеме за то, европски званичници ће донијети одлуку. Надам се да ће се то десити што прије", рекла је Бернио.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog