Republika Srpska

Савремена сушара у Невесињу

НЕВЕСИЊЕ - У Невесињу је почела са радом савремена сушара за воће и љековито биље у чију је изградњу и опремање уложено око 1.200.000 КМ.


Финансијска средства обезбиједила је Влада Шпаније посредством организације "МЗЦ", а пројекат је реализован уз подршку општине Невесиње.

Објекат површине 500 метара квадратних налази се у кругу Земљорадничке задруге Невесиње која је заједно са Фондацијом "Три угла" из Мостара основала Акционарско друштво "Натур флора", у оквиру кога ће сушара и радити.

Директор овог предузећа Зорка Лазовић каже да је након инсталирања опреме и обуке радника почела пробна производња, а већ са почетком нове сезоне сакупљања биља требало би да буде устаљен и редован производни програм.

Према њеним ријечима, у предузећу је тренутно ангажовано десетак радника на пробном раду, а приликом заснивања радног односа предност ће имати жене.

Капацитет сушаре је 16 тона дневно на бази шљиве. У производном програму налазиће се и друго воће, затим поврће, гљиве и љековито биље.

"Сакупљачи биља сада имају прилику да се баве и плантажним узгојем, а не само сакупљањем самониклог биља јер ће сушара откупљивати значајне количине. Осим тога вршићемо и услуге сушења за оне пољопривреднике који сами желе да нађу купца", истиче Лазовићева.

Сушара у Невесињу по капацитету је тренутно једна од највећих у БиХ, а објекат је урађен по европским стандардима, што омогућава производњу у контролисаним условима и финални производ одличног квалитета.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog