Svijet

Индијска предсједница се провозала у Сухоју

ЊУ ДЕЛХИ - Индијска предсједница Пратиба Патил не заслужује поштовање само због својих 74 године већ и зато што је прва жена шеф државе која је летјела суперсоничним бомбардером "сухој 30 МКИ".


Пратиба Патил прије лета у сриједу прошла је медицински преглед који је показао да је спремна. Након тога навукла је антигравитационо одјело које помаже летачу да издржи висок гравитациони притисак.

Након 30-минутног лета насмијана предсједница показала је прстима знак побједе пред медијима и руковала се са пилотом који је управљао двосједом "Сухој".

Патил, која је постала и најстарија жена која је летјела ратним авионом, позирала је фотографима на писти са пилотом који има више од 3.200 сати летења, војним руководством и техничарима.

Она је рекла да размишља о томе да омогући женама да буду пилоти ловаца и бомбардера, пошто им је већ дозвољено да лете хеликоптерима и транспортним авионима, а на питање да ли је спремна да пробије звучни зид рекла је: "Зашто да не? Наравно!"

Предсједник Индије обавља и функцију врховног команданта војних снага.

За свој храбри и успјешан лет у сриједу добила је честитке и предсједника Русије Димитрија Медведева кога смо скоро могли да видимо како лети бомбардером "Сухој Су-34" и врло добро зна какво је то оптерећење.

Он је изразио искрено усхићење поступком 74-годишње индијске председнице, саопштио је Кремљ.

Сухој се иначе по руској лиценци склапа у Индији.

Руски предсједник је рекао да лет Пратибе Патил представља још један симбол развоја пријатељских односа између двије земље и убједљиву демонстрацију широких могућности дугорочне руско-индијске војнотехничке сарадње.

Лидери двије земље изразили су задовољство досљедним јачањем сарадње између Русије и Индије, наведено је у саопштењу прес службе руског предсједника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog