Svijet

Eвропским лидерима драго што Обама долази у Копенхаген

БРИСЕЛ - Европски лидери изразили су задовољство најавом да ће предсједник САД Барак Обама учествовати на конференцији о климатским промјенама у Копенхагену у децембру, али су опрезни у процјени шта ће он обећати о смањењу загађења.


„Радујем се што је Обама најавио да ће доћи у Копенхаген", рекао је предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, додавши да сматра да је потребно да што више свјетских лидера дође на засједање.

„Чињеница да Обама долази у Копенхаген побољшава очекивања", изјавио је шведски министар за заштиту животне средине Андреас Карлгрен.

Скоро половина од 191 земље-чланице УН које су позване, потврдиле су долазак на самит.

Барозо није желио да коментарише циљеве за смањење емисије гасова које је данас изнијела Бијела кућа.

Обама би у Копенхагену требало да најави смањење емисије гаса који доводи до загријевања климе за 17 одсто у САД 2020. године, затим 30 одсто 2025. године и 42 одсто 2030. у односу на 2005. годину, најавио је Вашингтон.

„Према том приједлогу, САД припремају знатно смањење емисије угљен-диоксида у односу на садашњу ситуацију. Значајно је што САД имају и приједлог за 2025. и 2030. годину што повећава кредибилитет представљеног плана", рекао је Карлгрен.

Он је такође рекао да приједлог за период послије 2020. указује на веће смањење од оног који предвиђа ЕУ.

Шведски министар је међутим, критиковао ближе циљеве, и изразио жаљење што предвиђено смањење до 2020. није веће, „пошто САД могу да учине више".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog