Društvo

Незавидан положај дјеце у колективним центрима

БАЊА ЛУКА - Дјеца у колективним избјегличким центрима Републике Српске су у назавидном положају, немају властити простор за учење, одрастају у сиромаштву и често напуштају школовање, рекла је предсједник Савјета за дјецу РС Јованка Вуковић.


Вуковићева је рекла новинарима у Бањој Луци, пред почетак 12. сједнице Савјета за дјецу РС, да је у оквиру истраживања које је урађено у 15 колективних центара у 13 општина РС,
више од 80 одсто породица изјавило да су им највећи проблеми стамбени простор, финансије, те школовање и усавршавање дјеце.

"Углавном је ријеч о избјеглим и расељеним породицама чија је имовима у претходном мјесту пребивалишта разгрушена и немају гдје да се врате, а немају ни жељу да се врате, што значи да очекују разрјешење тог проблема у РС", навела је Вуковићева.

Према њеним ријечима, углавном су то четворочлане породице чија су дјеца узраста од шест до 15 година, иако има и дјеце старије од 18 година, док је 21 одсто дјеце предшколског узраста.

"Овој дјеци требају што боље услови за одрастање, а њих 85 одсто нема посебан простор за живот и учење", нагласила је Вуковићева.

Она је истакла да од укупног броја анкетиране дјеце која похађају школу, 22 одсто су одлични ученици, 34 врло добри и 44 добри, а један број ученика након завршетка основне школе напушта школобање.

"Постоји могућност дјелимичног преношења обрасца понашања родитеља, јер око 40 одсто родитеља у тим породицама има зваршену само основну школу или нису ни похађали школу", додала је Вуковићева.

Она је нагласила да у више од 50 одсто породица ниједан родитељ не ради, а 20 одсто се издржава од надница и сиве економије.

Вуковићева је оцијенила и да посебно талентована дјеца у РС не заузимају заслужено мјесто у друштву и истакла да ће Савјет за дјецу упутити препоруке Влади РС на који начин да помогне и једној и другој категорији дјеце, да би био побољшан њихов положај.

На дневном реду данашње сједнице, осим презентације прелиминарних резултата истраживања "Положај и потребе дјеце у колективним/алтернативним центрима РС" и Информације о току и реализацији истраживања "Положај и потребе посебно талентоване дјеце у РС", четрнаестогодиши талентовани основац Давид Врховац члановима Савјета ће говорити о правима дјетета поводом Међународног дана дјетета.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog