Društvo

Синдикати остали при својим ставовима

БАЊА ЛУКА - Републички одбори гранских синдиката образовања, науке и културе, радника унутрашњих послова и управе и правосуђа остали су при својим ранијим ставовима и након данашњег састанка са ресорним министрима Антоном Касиповићем, Станиславом Чађом и Зораном Липовцем да не прихватају најављено смањење плата радницима у овим областима.


Предсједници ових гранских синдиката Стеван Милић, Душко Јандрић и Томо Врховац потврдили су новинарима у Бањој Луци да су спремни на даље преговоре са Владом Републике Српске о могућностима изналажења компромисних рјешења, али да ни под којим условима не пристају на смањење плата у овим дјелатностима, како је то предвиђено Нацртом буџета РС за 2010. годину.

Они су нагласили да су и синдикати и запослени у овим гранама дубоко свјесни тешке економске ситуације, те да тим више не могу да прихвате предложено смањење плата у години у којој се очекује још већа криза.

"Увјерени смо да се недостајућа средства у Буџету РС могу намакнути, првенствено одустајањем од формирања нових агенција, за које је у буџету предвиђено око 11,6 милиона КМ, а када се то ријеши, спремни смо да преговорима са Владом РС пронађемо компромис и укључимо се у мјере штедње", нагласили су представници гранских синдиката.

Они су данас поново позвали Владу РС на наставак економско-социјалног дијалога и изразили увјерење да се договор може постићи без драстичног смањења плата у обазовању, полицији и управи.

Наглашавајући да је то једиствен став сва три гранска синдиката који су утврдили на данас одржаним одвојеним сједницама Милић, Јандрић и Врховац су додали да су радници у овим дјелатностима, уколико до усвајања буџета не буде постигнут компромис, спремни на све законом предвиђене облике синдикалне непослушности и борбе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog