Republika Srpska

Пале: Сврставање у развијене општине као подстицај за даљи напредак

ПАЛЕ - Начелник општине Пале Слободан Савић рекао је да су Пале 2009. године добиле статус развијене општине што је још једна додатна обавеза да се задржи развојни корак.


"За нас је ово велико признање и част, али и обавеза да се и даље ради на развоју паљанске општине", нагласио је Савић и додао да је овај успјех резултат дугогодишњег рада.

Савић је подсјетио да је развијеност општина утврђена према критеријумима Народне скупштине РС, наводећи да постоје четири категорије - изразито неразвијене, неразвијене, средње развијене и развијене општине.

Према његовим ријечима, критеријуми за оцјену развијености општина су остварени приходи, да је буџет по глави становника 123 КМ, а међу тим критеријумима су и број ученика, број љекара, број телефонских прикључака, број аутомобила, те развијеност путне мреже.

"Општина Пале тренутно одржава и ради на 466 километара путева, од чега је 51 километар магистралних путева, 55 километара регионалних и 300 километара локалних и 60 километара улица", рекао је он и додао да је то велика путна мрежа која се одржава и зими чисти.

Савић је нагласио да је и буџет општине Пале усмјераван правилно нарочито на капитална улагања и није био потрошачки већ развојни, што је утицало да општина из средње развијене пређе у категорију развијених општина.

Он је нагласио да ће до краја године морати радити нови ребаланс, уколико локално "Шумарство" не измири своје обавезе према општини и појединци не уплате средства на име ренте и земље.

Савић је подсјетио да је првим ребалансом буџет умањен за 236.000 КМ, а другим ребалансом, уколико се деси, биће умањен за 500.000 КМ, тако да би остварени буџет за ову годину могао износити око 9.150.000 КМ.

Он је нагласио да су Пале и студентски центар, а опредијелиле су се и за туризам и пољопривреду - производњу здраве хране, што је још мотив да Пале, Јахорина и све туристичке дестинације постану љепше и привлачније.

"Ми смо за неколико година промијенили лице Пала и то је већ једна урбана средина која сваким даном постаје све љепша и привлачнија", рекао је Савић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog