Društvo

У Милићима отворен регионални Центар за рехабилитацију

МИЛИЋИ - У оквиру милићког Дома здравља "Свети Никола" данас је отворен регионални Центар за рехабилитацију, који ће у наредне двије године пружати свеобухватне специјалистичке услуге жртвама различитих облика институционалне тортуре у ратном и поратном периоду.


Отварање овог центра дио је ширег пројекта под називом "Свеобухватни програм рехабилитације за жртве тортуре у Србији и БиХ", који финансијски подржавају Европска комисија и Добровољни фонд УН за жртве тортуре са буџетом од око 950.000 евра. Покровитељ је Међународна мрежа помоћи (ИАН) из Београда.

Координатор ИАН Центра за рехабилитацију жртава тортуре Сандрина Шпех-Вујадиновић изјавила је да је за активности Центра у Милићима планиран буџет од 100.000 евра.

"Центар ће пружати услуге као што су психотерапија, те опште и специјалистичке услуге које укључују ЕКГ, ултразвук срца и стомака, контролу шећера у крви и крвног притиска и фармакотерапију. Такође, пружаћемо и правне савјете, заступати странке пред судовима, помагати у остваривању социјалне и здравствене заштите, организовати обуке за рад на рачунару, те курсеве предузетништва ", навела је Вујадиновићева.

Она је додала да ће сви видови помоћи у Центру бити бесплатни и додала да су партнери ИАН-а у БиХ милићки Дом здравља и Општа болница Требиње.

Секретар Удружења логораша регије Бирач Винко Лале истакао је да је ИАН од 2003. године, од када је почео сарадњу са Удружењем логораша Републике Српске, обезбиједило специјалистичке прегледе за око 300 чланова овог удружења.

"Сарадња са ИАН-ом пуно је значила нашим члановима и надамо се да ћемо кроз овај нови пројекат имати исто тако квалитетну и брзу услугу за наше чланство. Велики број чланова живи на рубу егзистенције, више од 90 одсто њих је из популације избјеглих и расељених а знатан дио није стамбено ситуиран", рекао је Лале.

Центар у Милићима формално ће почети са радом 1. децембра и у наредне двије године, колико ће трајати реализација пројекта, планирано је да у том Центру одређен вид помоћи добије око 250 лица, а да око 50 лица прође различите курсеве социјалних вјештина.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog