Društvo

Утврђен Приједлог закона о одузимању имовине

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дјела, којим се регулишу услови, поступак, органи надлежни за провођење, откривање и управљање имовином, која је стечена извршењем кривичног дјела.


Министар правде РС Џерард Селман рекао је да ће тужилаштво, у случају основане сумње за вријеме финансијске или било које друге истраге да је извршено кривично дјело, поднијети захтјев за привремено одузимање имовине.

"Када суд добије тај захтјев, позваће лице против којег је захтјев поднесен, које је дужно да донесе документацију и предочи како је стекло спорну имовину", рекао је Селман.

Он је појаснио да, уколико се у току истражног поступка утврди да је одређено лице извршењем кривичног дјела стекло имовину, постоји могућност да се та имовина привремено или трајно одузме.

"Након завршетка судског поступка, агенција која ће се формирати на основу закона, управљаће покретном и непокретном имовином. Покретну имовину ће продавати, а тај новац биће приход буџета. Уколико је ријеч о некретнинама, оне ће се у земљишним књигама укњижити као имовина РС", прецизирао је Селман.

Селман је рекао да је у провођењу овог закона предвиђена сарадња више органа у оквиру институција РС, али и поступање надлежних правосудних институција, односно тужилаштава и судова.

"При Министарству унутрашњих послова /МУП/ формираће се посебна јединица за финансијске истраге, која ће бити под овим министарством, али налоге за истраге добијаће на основу наредби тужиоца, а сва остала поступања водиће се у складу са Законом о кривичном поступку", објаснио је Селман.

Говорећи о пружању међународне правне помоћи, Селман је навео да ће она ићи путем судова и тужилаштава у РС, Министарства правде, а са државама са којим БиХ има потписане билатералне уговоре одвијаће се путем министарстава правде и спољних послова БиХ.

Он је додао да су након проведених јавних расправа извршена одређена терминолошка усаглашавања са законима о кривичном поступку, о парнинком поступку, као и са Кривичним законом.

Министар Селман рекао је да је Влада РС прихватила захтјев Савеза синдиката РС да овај закон ступи на снагу 1. јула идуће године, умјесто почетком године, тако да током првих шест мјесеци формирање агенција за управљање покретном и непокретном имовином неће оптеретити буџет.

Селман је додао да буџет агенције од 900.000 КМ није у цјелости за плате, тако да се комплетан износ свакако не би могао уштедјети, како је то оцијенио синдикат.

Он је навео да ова агенција пуни и буџет, наводећи примјер Италије која је заплијенила око 100 милиона евра, те Србије која предвидјела приходе од 130 милиона евра до краја године.

Селман је рекао да је утврђен и Приједлог закона о земљишним књигама РС који је, како је навео, у принципу усаглашавање са Законом о стварним правима.

Он је истакао да је једна од основних новина у овом закону то да је информацини систем земљишне књиге својина РС и саставни дио информационог система Владе РС.

Утврђен је и Приједлог закона о извршењу кривичних санкција, који регулише начин поступања установа које се формирају за извршење кривичних санкција, лица која у њима раде, као и осуђених лица.

Селман је навео да је закон збир свих досадашњих измјена и допуна, којих је било више од 50 одсто, због чега је израђен нови закон.

"Једна од основних новина предвиђа да Министарство правде по праву надзора може да укине рјешење о одобравању кориштења одређених погодности, као и да прекине одлуку комисије о условном отпусту", рекао је он.

Влада РС је утврдила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о стечајном поступку, којим су скраћени одређени поступци у стечајном поступку.

Он је додао да су дата већа овлашћења скупштини повјерилаца, која може да одреди која је најнижа цијена, испод које се не може продати неко предузеће, као и да тражи и друге услове приликом уновчавања и продаје стечајне масе.

"То значи да будући купац мора да задржи одређену дјелатности и запосли раднике, као и да инвестира у предузеће. Осим тога, купац је дужан да преузме и комплетну архиву", појаснио је Селман.

Влада РС је утврдила и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о нотарима, којим се мијењају услови под којима одређено лице може полагати нотарски испит.

Министар је подсјетио да сада то право има дипломирани правник са положеним правосудним испитом и одређеним периодом рада код нотара или у Нотарској комори, али да је предвиђено да га могу полагати сви дипломирани правници са положеним правосудним испитом и најмање пет година радног искуства након положеног правосудног испита.

Он је рекао да нотарској овјери неће више подлијегати акти које донесе Влада РС, као оснивач одређених предузећа или уколико се она појављује као купац одређене некретнине, што се односи и на локалне заједнице.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog