Republika Srpska

Потписан споразум између БиХ и Европске инвестиционе банке

САРАЈЕВО - У Сарајеву је данас потписан Споразум о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ у вриједности од 50 милиона евра који ће бити проведен путем додјеле кредита Инвестиционо-развојној банци Републике Српске за мала и средња предузећа на подручју РС.


Споразум, чији је циљ обезбјеђивање повољних кредитних линија, односно финансирање инвестиционих пројеката на подручју РС, потписали су министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић и потпредсједник ЕИБ-а Дарио Сканапијеко.

"Ово је наставак добрих односа са ЕИБ-ом, који је дуго и снажно присутан у БиХ у областима инфраструктуре, енергетике и малих и средњих предузећа. Мислим да смо врло добро препознали области гдје треба инвестирати, те да ћемо на овај начин стварати бољи амбијент за развој економије у БиХ", истакао је Вранкић након потписивања споразума.

Сканапијеко је нагласио да је током разговора са министром финансија и трезора БиХ постигнута сагласност који су инвестициони пројекти приоритети, а којима би се помогло РС, а тиме и БиХ да ублажи негативне ефекте глобалне економско-финансијске кризе.

"Ово је допринос локалним малим и средњим предузећима којима смо јако задовољни, како начином тако и брзином на који су до сада користили кредите", истакао је он, додавши да је укупни портфељ финансијских линија ЕИБ-а за БиХ достигао износ од 450 милиона евра.

Кредитна средства уговорена данашњим споразумом намијењена су за финансирање малих и средњих предузећа у индустрији, туризму и другим услужним дјелатностима.

Кредитом ће бити финансирана и јавна и приватна предузећа у областима инфраструктуре, заштите животне околине, рационализације кориштења енергије и ресурса или штедње енергије, економије знања, здравствене заштите и образовања (инфраструктурни пројекти).

Предвиђена кредитна средства посредством Инвестиционо-развојне банке РС биће прослијеђена крајњим корисницима путем комерцијалних банака.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog