Nauka

Повратак у атмосферу помоћу електромагнетног поља

ЛОНДОН - Под крововима европског свемирског дива "ЕАДС Астриума", а према идејама њемачке агенције за летење и свемир "ДЛР", и у сарадњи с Европском свемирском агенцијом, развија се потпуно нови концепт заштите свемирских летјелица с људском посадом при најкритичнијем маневру - повратку у атмосферу.


Када свемирска летјелица улази у атмосферу, излаже се врло високим температурама које настају због смањивања брзине при трењу са зраком.

На капсуле су због тога уграђивани десеци центиметара изолацијског материјала којем је задатак био да изгори.

Спејс шатл штити се од температуре која се развија у плазми слојем (проблематичних) керамичких плочица које послије сваког лета треба провјеравати једну по једну.

Без те заштите свемирска летјелица би при уласку у атмосферу - изгорјела.

Нову идеју, о којој је први писао магазин "Флајт" (Лет), удружене европске свемирске снаге развијају на начин да се при уласку у атмосферу тачке трења од свемирског поља удаље електромагнетским пољем.

Због тога се већ довршава покусна капсула тешка 650 килограма која би практично искушала тај концепт.

За разлику од досадашњих конструкција, гдје су се заштитни механички штитови стављали на најшири дио летјелице којим се кочи при уласку у атмосферу, европски магнетски штит ће бити у "носу" капсуле.

Капсула би била испаљена у предјелу полуострва Камчатке с руске нуклеарне подморнице пројектилом типа "Волна", а њен повратак у атмосферу научници нестрпљиво очекују до 21. марта.

Те податке изложио је Детлев Конигорски из "ЕАДС Астриума" на европској ваздушној и свемирској конференцији у Манчестеру.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog