Republika Srpska

Хакерисао ајфон, па добио посао

КАНБЕРА - Двадесетједногодишњи хакер Ешли Таунс, аутор првог вируса за популарни телефон "ајфон", добио је посао у фирми за развој софтвера за мобилне телефоне.


Таунс је направио софтверски програм "ајки" који на зараженим телефонима мијења позадину екрана и поставља слику поп пјевача из осамдесетих Рика Естлија.

Таунс је сада запослен као девелопер програма за "ајфон" у аустралијској фирми "Моџенерејшен".

"Ајки" није опасан програм, али је отворио пут озбиљнијој варијанти вируса, која је погодила кориснике холандске онлајн банке "ИНГ".

"Ружно је што је он награђен на овај начин, а да се није ни покајао због онога што је урадио", изјавио је Грејем Клули из фирме за безбједност на интернету "Софос".

Таунс је рекао да је направио вирус како би указао на проблем безбједности. Против њега није подигнута никаква оптужница.

Вирус напада само телефоне који су модификовани и са којих је уклоњена "Еплова" заштита да би могли да примају апликације које није одобрио произвођач уређаја.

Процјењује се да је на овај начин "крековано" око 55 милиона "ајфона" широм свијета и сви ови апарати сада могу да буду заражени софтверским вирусима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog