Društvo

Селман: Владавину права мора обезбиједити домаћи кадар

БАЊА ЛУКА - Министар правде Републике Српске Џерард Селман сматра да владавину права у БиХ треба да обезбиједи домаћи кадар, јер стране судије и тужиоци у институцијама БиХ стварају слику правне несигурности, због чега инвеститори заобилазе ову државу.


Он је оцијенио да истинска владавина права у БиХ може да наступи само уколико домаћи кадар преузме позиције у Суду и Тужилаштву БиХ, што ће послати поруку стабилности која у наредном периоду ову државу може учинити атрактивном за страни капитал.

Селман је поновио став Владе РС да стране судије и тужиоци у Суду и Тужилаштву БиХ након истека мандатног периода 31. децембра треба да оду, јер нема потребе за њиховим будућим ангажовањем, те сматра да су мали изгледи наметања закона којим би им се продужио мандат.

Он истиче да су стране судије и тужиоци у Суду и Тужилаштву БиХ дали изузетан допринос у раду правосуђа, те да су домаће судије, које су радиле са њима преузеле довољно искуства и знања како би самостално могле наставити те послове.

Селман је рекао да је разлог додатног незадовољства уколико се узме у обзир питање процесуирања одређеног броја предмета који није на задовољавајућем нивоу.

Рафи Грегоријан, први замјеник високог представника у БиХ, рекао је да ће уколико не буде продужен мандат страним судијама и тужиоцима бити угрожена владавина закона у БиХ, неће бити страних улагања и отварања нових радних мјеста, а да чланство у ЕУ и НАТО остаје само сан.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog