Društvo

Истражна комисија за донације није урадила ништа

БИЈЕЉИНА - Истражна комисија за утврђивање трошења донаторских средстава, која су била намијењена за послијератну обнову БиХ, до данас није урадила ништа, потврдио је члан ове комисије Шемсудин Мехмедовић.


"Комисија је и формирана из политикантских разлога, како би се, зависно од дневнополитичких потреба, могла само настављати прича о донацијама и њиховом загонетном трошењу", рекао је Мехмедовић.

Он процјењује да је мало вјероватно да ће се икада сазнати гдје су завршиле милијарде долара, јер истина не одговара ни донаторима, с обзиром на чињеницу да су се оглушили о захтјев Комисије да јој дају прецизан одговор на питање коме и колико новца је дато.

Предсједник Истражне комисије Сефер Халиловић потврдио је да постоји оправдана сумња да су покрадене донације које су стигле у послијератном периоду.

"Ова комисија неће одустати. Пљачка донираног новца биће документована. Онима који намјеравају да опструишу наш рад поручујем да ће морати, коначно, да се суоче са истином", рекао је Халиловић.

Он напомиње да је дошло до извјесног застоја у раду Комисије, јер се чека на изјашњавање Дома народа парламента БиХ о измјенама Закона о слободи приступа информацијама, те иницијативи за обезбјеђење средстава за финансирање стручних особа које би прикупљале информације о трошењу донација.

Овај закон усвојен је у Представничком дому и третира кажњавање свих институција и појединаца који одбију да дају податке о трошењу донаторских средстава.

Према неким процјенама, страни донатори су од 1996. до прошле године БиХ дали 8,6 милијарди КМ.

Халиловић са друге стране тврди да се ради о знатно већој суми новца, односно о 15 милијарди КМ, плус још 10 милијарди КМ које су дониране у ратно вријеме као помоћ Армији РБиХ, а које она никада није добила.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog