Politika

Гејтс позвао Шутановца у посјету

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Драган Шутановац наредне недеље путује у вишедневну званичну посјету САД на позив америчког државног секретара за одбрану Роберта Гејтса, што ће бити прва посјета неког министра одбране из Београда Америци послије 25 година.


Шутановац ће током боравка у САД, осим са Гејтсом, имати састанке у Бијелој кући, Стејт департменту, Конгресу и Сенату, као и у Охају са представницима Националне гарде Охаја, са којом Војска Србије има партнерски однос.

Он је уочи пута рекао да ће то бити веома важна посјета, да Министарство одбране Србије гаји стабилне односе са војском САД и да се може рећи да је у овом тренутку сарадња у области одбране стуб односа између САД и Србије.

"Уколико знамо да је позив из САД за званичну посету уследио после 25 година, јасно је да имамо обострано велика очекивања. Од демократских промена у Србији, САД су кроз разне пројекте донирале више од 500 милиона долара Србији, што их чини највећим донатором после ЕУ. Део тих средстава употребила је Војска Србије", рекао је Шутановац.

Он је рекао да је наивно вјеровати да се партнерство у области одбране своди само на сарадњу двије војске те изразио увјерење да се много лакше отварају све остале могућности, прије свега привредне и економске, ако се "уклопи интерес у области одбране".

Шутановац је рекао да нема потпуни увид у приједлог Русије о новом систему европске безбједности, па самим тим ни коначан став, али да је за Србију важно да, прије свега, постане лидер у региону и испуњава међународне обавезе.

Константујући да између САД и Србије не постоји сагласност у вези са Косовом и Метохијом, Шутановац је рекао да се Београд и Вашингтон ипак слажу у залагању за побољшањем стандарда живота на Космету, виши степен људских права, заштита мањина, сузбијање сваке врсте екстремизма.

"Уколико би се спољнополитички ослањала само на оне земље које нису признале Косово и Метохију, Србија би била у безизлазној позицији, а одговорност политичара је да грађане заштите од такве могућности", рекао је Шутановац.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog