Republika Srpska

Србија: Догодине 107 милијарди динара мањка у државној каси

БЕОГРАД - Мањак у државној каси Србије биће догодине 107 милијарди динара /више од 1,1 милијарду евра/ - рекла је министарка финансија Србије Диана Драгутиновић, која је свим министарствима доставила приједлог Нацрта закона о буџету за 2010. годину.


Драгутиновић је рекла да је буџет прављен тако да сви поднесу дио терета и додала да нацрт буџета за 2010. садржи неке дијелове који досададашњи нису имали, па ће се тако видјети сва бесповратна помоћ коју добијају буџетски корисници, као и све донације из претприступних фондова.

"Биће приказани и сопствени приходи буџетских корисника, али и губитак буџета по основу различитих пореских ослобођења. Велики су губици само по основу нереалних кредита код пореза на добит и то ћемо променити, али не и пореску стопу", изјавила је Драгутиновићева.

Влада ће предлог буџета највероватније разматрати у понедељак послије подне или у уторак ујутру, а Драгутиновић вјерује да би буџет требало да буде усвојен до 15. децембра.

Она је навела да је најважније било подмирити инвестиције за Коридор 10 за који ће ићи око 12 милијарди динара - и то за сјеверни крак, експропријацију, док ће Фонд пензијског и инвалидског осигурања бити "подмирен" са 215 милијарди динара што је скоро исто као прошле године.

Што се пореске политике за наредну годину тиче, уз буџет неће ићи ниједна већа измјена сем смањивања пореске стопе на штедњу са 20 на 10 одсто, док остаје привремено уведена такса на импулсе у мобилној телефонији од 10 одсто.

Министарка открива да у скорије вријеме неће бити пребацивања неких роба са осам на 18 одсто на име пореза на додату вриједност како је раније најављивано, али ће порески обвезници другачије бити праћени.

Субвенције су мимо првобитног плана скресане за око седам милијарди динара, што значи да ће са мање новца баратати јавна предузећа, пољопривреда и други, а за куповину роба и услуга је одвојено мање пара него прошле године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog