Društvo

Србија: Стижу вакцине из ''Новартиса''

БЕОГРАД - Српска фармацеутска кућа "Југохемија" потврдила је да ће данас преузети првих 140.000 доза вакцине против новог грипа швајцарске компаније "Новартис", из фабрике у Сијени, у Италији.


Вакцине ће специјалним камионима-хладњачама бити транспоротоване до Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" у Београду - саопштила је "Југохемија".

Ово ће бити прве количине вакцина допремљених у Србију и испоручених прије договореног рока.

У саопштењу се наводи да ће током транспорта вакцина бити предузете све мјере ригорозне контроле ради одржавања температурног "хладног ланца", а електронским мониторингом пратиће се кретање вакцине од паковања у фабрици, преко транспорта до испоруке "Торлаку".

Транспортни мониторинг да су вакцине допремљене у контролисаним условима, којим се гарантује њихова исправност, као и комплетна документација о квалитету вакцине потврђеном од европске агенције за сертификацију лијекова "Јуропиен медисинс ејџенси", биће предати надлежним институцијама у земљи - додаје се у саопштењу.

Даља сукцесивна испорука вакцина биће настављена према планираној динамици и у координацији са произвођачем вакцина "Новартисом".

Производња вакцина је, како се наводи у саопштењу, интензивна и постоји велики проблем са испорукама код свих произвођача, јер државе повећавају наручене количине, што прави проблем са обећаним терминима испоруке.

"Југохемија" наводи да ће, заједно са произвођачем, учинити све да скрати рокове испоруке и да максимално повећа количине испоруке доза по траншама, како би договорени контигент био испоручен у што краћем времену.

Србија је наручила три милиона доза вакцина против новог грипа, а према уговору, предвиђено је да у првој транши буде испоручено 500.000 вакцина, а остале двије транше биће обављене до прољећа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog