Republika Srpska

Уговор Владе Србије и ИБРД

БЕОГРАД - Влада Србије је са Међународном банком за обнову и развој, која је дио Свјетске банке, потписала уговор о зајму од 200 милиона долара за подршку буџету Србије, рекла је министарка финансија Србије Диана Драгутиновић.


Драгутиновић је рекла на конференцији за новинаре да је Свјетска банка 17. новембра одобрила укупно 500 милиона долара кредита, од којих ће 200 милиона долара бити намијењено за ову годину те изразила увјерење да ће Скупштина Србије до краја године ратификовати закон о том зајму.

Она је објаснила да се ради о два споразума о зајму, од којих се један односи на подршку развоју приватног и финансијског сектора, а други је програмски зајам за развој јавних финансија.

Кредит је одобрен са роком од 20 година, периодом почека од осам година и годишњом каматом од један одсто.

Драгутиновићева је најавила да ће Влада Србије почетком сљедеће недеље, у понедјељак или најкасније у уторак, разматрати буџет за идућу годину.

Она је навела два разлога за кашњење у доношењу буџета за наредну годину, а један је што ће то бити, како је рекла, сасвим нови буџет у односу на оне из претходних година, а други разлог су преговори са ММФ-ом.

Представник Свјетске банке у Србији Сајмон Греј рекао је да су одобрени зајмови за буџетску подршку Србије са циљем да унаприједе реформе у јавном сектору и побољшају услови за развој приватног сектора.

Греј је рекао да зајмови треба да подрже српски буџет у вријеме када Србија спроводи реформе.
Ови зајмови ће бити реализовани, када их Скупштина Србије ускоро ратификује.

Према постигнутом договору с мисијом ММФ-а, која је боравила у Београду почетком септембра у оквиру друге ревизије стенд-бај аранжмана, Влада би требало да усвоји буџет најкасније двије седмице прије сједнице Извршног одбора ММФ-а, која ће бити одржана 21. децембра у Вашингтону и тада се очекује потврда наставка аранжмана који Србија има са Фондом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog