Društvo

Србија: Стижу вакцине против новог грипа

БЕОГРАД - Прва испорука 140.000 доза вакцине против новог грипа данас је преузета из италијанске фабрике у Сијени, и стићи ће у Београд током викенда, рекла је представница за штампу „Југохемије" Весна Даниловац.


Она је нагласила да су вакцине током дана преузете из фабрике у Сијени, у Италији, и специјалним камионима са расхладним системима биће транспортоване до Института за вирусологију и вакцине „Торлак" у Београду.

Вакцина ће по пријему прво бити тестирана, а тек након добијања сертификата домаће Агенције за лекове, биће дистрибуиране институтима и заводима за јавно здравље широм Србије, како би почела вакцинација, рекао је епидеимолог и члан Радне групе за праћење епидемије новог грипа Предраг Кон.

Према његовим ријечима, планирано је да се вакцинише 500.000 грађана у другој половини децембра, а до вакцинације неће доћи уколико наша Агенција за лијекове не изда позитиван сертификат.

Како је раније најављено, вакцинација грађана Србије ићи ће у „три таласа", прво ће њоме бити обухваћени они најугроженији - хронични болесници, труднице и дјеца старија од шест месеци.

У другом кругу биће вакцинисани они од којих зависи функционисање друштва у цјелини, да би у трећем вакцине примили сви остали, здрави грађани.

Др Кон је објаснио да је одлука о томе да ли ће се грађани вакцинисати или не прије свега на њима, али је истакао да се њоме штите, и да је без вакцине ризик да добију тежи облик болести стотину пута већи него ако се вакцинишу.

Хронични болесници су „у посебној ситуацији зато што када оболе, због своје хроничне болести, имају мање капацитета да се изборе са неком тешком формом болести", рекао је он

Као најрањивије групе према новом грипу Кон је издвојио астматичаре, дијабетичаре, труднице и изразито гојазне људе, објаснивши да је код њих ризик нешто већи да развију теже облике болести.

„Поред ових, у ризику већем у односу на здраве, су они који имају хроничне срчане тегобе, затим они који имају и друге хроничне плућне болести, други ендокринолошки болесници, не само дијабетичари, и нефролошки (бубрежни) болесници" додао је он.

Што се тиче ризика који носи вакцина, он је готово потпуно занемарљив, јер, како је рекао Кон, „на милион доза може да дође једна тешка нежељена реакција",

„Значи, на три милиона доза може да буде нежељених реакција, али је до сада дато 65 милиона доза у Европи ове нове вакцине, и није забиљежен ни један смртни исход", казао је он и додао да је било нежељених реакција, али није било тешких.

Он је навео да код онколошких болесника који су под посебном цитостатском терапијом вакцина не би имала ефекта и додао да људи алергични на живинске производе не могу да приме вакцину из разлога што су могуће анафалактичне реакције.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog