Društvo

Влада Србије прихватила услове студената

БЕОГРАД - Влада Србије одлучила је данас да испуни захтjеве студента београдског Универзитета који неколико дана протестују, осим захтjева за збирни упис године.


Министарство просвjете, у саопштењу достављеном медијима, наводи да ће Влада заједно са факултетима свим самофинасирајућим студентима који су у протеклој школској години остварили 48 и више ЕСПБ поена, а изван су буџетске квоте једнократно платити школарину за 2009/10 годину.

Влада ће обезбjедити средства за финансирање додатног броја студената мастер студија, усвојиће квоте за докторске студије, од града Београда ће затражити информације о дуговањима факултета за грејање и помоћи им да ријеше тај проблем, наложиће надлежним институцијама да ријеше статус студената основих студија на факултетима примјењених умјетности Универзитета уметности у Београду.

Такође, Влада се обавезује да приликом израде буџета за наредну годину максимално уважи захтјев студената о адекватном издвајању средстава за образовање.

Влада је, како је саопштено, прихватила предлог Министарства просвјете да се формира радно тијело састављено од представника универзитета, студента, Министарства просвјете и Националног савјета за високо образовање да прати процес реформе образовања и предлаже мјере за његово унапређење и обезбјеђивање врхунског квалитета образовања у Србији.

Захтјев студената о збирном упису године Влада не може прихватити јер нису испуњени законом прописани услови о потребних 48 бодова као услов за упис академске 2009/10 године.

Преговори студената и надлежних институција почели су у септембру. Студенти су више пута због неиспуњених захтјева организовали протесте које су радикализовали последњих дана и блокирали улице у центру града.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog