Društvo

ПИО тражи брже одлуке Уставног суда

БИЈЕЉИНА - Управа Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске упутила је отворено писмо предсједнику Уставног суда БиХ Миодрагу Симовићу, у којем тражи да се њихова апелација да федерални Фонд ПИО/МИО преузме кориснике који су право на пензију остварили у ФБиХ, што прије узме у разматрање.


Апелацијом је затражено прихватање и поштовање универзалног принципа остваривања права на пензију тамо гдје је то право и стечено,односно гдје су и уплаћивани доприноси за ПИО. Истовремено, захтијевана је и исплата 175.587.316,13 КМ, без камате, као надокнада штете,односно надокнада за пензије које је Фонд ПИО у протеклом периоду исплаћивао за 35 411 корисника.

"Без прејудицирања исхода Апелације пред Уставним судом БиХ овом ургенцијом тражимо да у оквиру ваших компетенција утичете да Уставни суд БиХ овом предмету да приоритет у рјешавању, без даљег одуговлачења. У супротном, Фонд ће бити приморан да позитивно рјешење овог тешког спора затражи пред Европским судом за људска права у Стразбуру", наводи се у писму.

Према незваничним сазнањима Фонда, предмети пред Уставним судом БиХ рјешавају се у року од двије године и хронолошким редом, односно сада се завршавају предмети из 2007.године.

"Ипак, у овом случају ријеч је о тежем и маратонском спору који траје од 2005.године и у његовом досадашњем току било је уплива политике", наводи се у писму.

Директор Фонда ПИО РС Зоран Мастило рекао је за "Глас Српске" да очекује позитивну пресуду Уставног суда БиХ, водећи се принципом пензионисања који важи свуда у свијету, а то је да се право на пензију стиче тамо гдје су и уплаћивани доприноси.

Он је најавио да ће се у случју негативне одлуке Фонд ПИО РС обратити Суду за људска права у Стразбуру, који је већ доносио пресуде у корист појединачних случајева са истим правним основом као што је и ова апелација, додавши да ће њеним уважавањем Фонд бити растерећен за 20 000 пензионера и зауставити мјесечне губитке од 6,5 милиона КМ, које трпи од 2001. године.

Судија Уставног суда БиХ Крстан Симић изјавио је за "Глас Српске" да је Уставни суд БиХ ријешио четири појединачна предмета у корист оних који су тражили да пензију примају тамо гдје су је и остварили, односно од федералног Завода ПИО.

Он је подсјетио да је Суд за људска права у Стразбуру, рјешавајући случај "Карановић" и пресуђујући у његову корист, истовремено наложио да се отклони извор дискриминација по овом основу, што је од изузетне важности.

Фонд ПИО РС упутио је 10. августа Апелацију Уставном суду БиХ у вези са тужбом против федералног Завода ПИО/МИО за преузимање од тужиоца-апеланта свих пензионера који су остварили право на пензију до 30. априла 1992. године на подручју садашње Федерације БиХ, а пензију примају на терет Фонда ПИО РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog