Politika

Радмановић: Месић је злонамјеран

САРАЈЕВО - Члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић рекао је да политичке оцјене које предсједник Хрватске Стјепан Месић даје ових дана медијима о ситуацији у БиХ представљају једнострано, тенденциозно и злонамјерно приказивање прилика у БиХ у међународној комуникацији.


Радмановић је истакао да је у дипломатији и међународним односима то недопуштено мијешање у унутрашње ствари друге државе, те да није заборављена Месићева улога "разбијача бивше државе".

"Посљедњих двадесет година Месић је активан у политици и за свих тих двадесет година један је од главних криваца за лоше политичке односе у регији. У својим јавним иступима Месић отворено пружа подршку политичким представницима само једног, бошњачког народа у БиХ, а критикује политичке представнике друга два народа у БиХ, Срба и Хрвата", нагласио је Радмановић.

Према његовим ријечима, Месић се представља пријатељем БиХ, а за десет година његовог мандата на челу Хрватске, сва отворена питања између двије земље која је затекао на почетку мандата још увијек су "мртво слово на папиру".

"Због нерјешавања ових питања углавном трпи БиХ, али то не брине предсједника Месића, јер то није његова надлежност", саопштено је из Радмановићевог кабинета.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да они који са стране распирују унутрашње конфликте између демократски изабраних политичких представника грађана и народа у БиХ, сматрају се њеним пријатељима, а они који мукотрпно траже начин њеног бољег могућег постојања и функционисања, само због тога што не мисле као други, прозивају се као разбијачи БиХ.

"Не разбија Република Српска БиХ, већ је разбијају овакве провокативне изјаве Месића. Тако Месић, који би у име Хрватске требао бити гарант Дејтона, својим негативним политичким изјавама релативизује и руши Дејтон, крхки споразум конститутивних народа и ентитета у БиХ, до кога се тешко дошло, након бројних људских жртава на свим странама у протеклом рату и уз пуно уложеног политичког и дипломатског умијећа домаћих и међународних политичких снага", истиче Радмановић.

У саопштењу се поручује да би Месићу било боље да уради нешто корисно за држављане Хрватске, који су протјерани из ње и сада живе у БиХ, којима је у Хрватској силом одузета имовина и друга људска и национална права.

Предсједник Хрватске Стјепан Месић оптужио је премијера РС да наставља политику Слободана Милошевића и ради на разбијању БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog