Republika Srpska

РС: Кредитна задуженост 1.419 КМ по становнику

БAЊA ЛУКA - Кредитна задуженост становника у Републици Српској у девет мјесеци ове године износила је 1.419 КМ и мања је за 69 КМ или пет одсто у односу на прошлу годину, потврђено је из Aгенције за банкарство РС.


Укупно пласирани кредити правним лицима у девет мјесеци ове године износе више од двије милијарде марака, док је становницима Српске у истом периоду одобрено око двије милијарде КМ кредита, потврђено је у овој агенцији.

Према извјештају Aгенције, штедња становника РС у овој години износи 1,1 милијарду КМ и већа је у односу на крај прошле године за четири одсто.

"Раст штедње у 2009. години резултат је враћања повјерења грађана у банкарски сектор", рекли су у Aгенцији.

У Aгенцији за банкарство РС кажу да су укупни кредити банака Републике Српске на крају прошле године износили 3,605 милијарди КМ, док је за девет мјесеци ове године одобрено 3,668 милијарди КМ кредита.

Предсједник Секције за банкарство у Удружењу економиста РС SWOT Aлександар Љубоја каже да смањена задуженост по глави становника показује да се, усљед страха од губитка посла, људи мање задужују и редовно враћају своје кредите.

Он је рекао да повећање кредитирања привреде, али и физичких лица, говори да постоје позитивне активности у домаћој привреди.

"Раст штедње показује да људи вјерују банкама, а с обзиром на то да имамо и раст кредитирања може се рећи да је дошло до позитивних кретања у цјелокупној привреди РС. Раст штедње је и додатна база за кредитирање, јер ако дође до раста привредне активности, стварају се домаће резерве, а то значи да се по свјеж новац не мора ићи на инострана тржишта", нагласио је Љубоја.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog