Svijet

Швајцарска: Данас референдум о минаретима

БЕРН - У Швајцарској се данас одржава референдум на којем ће грађани гласати о приједлогу забране градње минарета у овој земљи.


Приједлог је подржала швајцарска Народна партија, највећа странка у парламенту, као и неке хришћанске групе. Они тврде да ће минарети бити први знак исламизације Швајцарске, преноси мрежа Би-Би-Си.

Швајцарска влада апелује на гласаче да одбаце забрану. У Швајцарској живи око 400 000 муслимана, а у цијелој земљи има четири минарета.

Ислам је у Швајцарској најраширенија религија након хришћанства, али и даље остаје релативно скривена.

Постоје незваничне муслиманске собе за молитву, а планирање изградње нових минарета скоро увијек је одбијано.

Присталице забране тврде да ће дозвола градње минарета представљати раст једне идеологије и правног система - шеријатског закона - који су у нескладу са швајцарском демократијом.

Према истраживањима јавног мњења, грађани ће одбацити забрану.

То би представљало олакшање за швајцарску Владу која страхује да ће забрана градње минарета изазвати нереде у муслиманској заједници и нанијети штету односима Швајцарске са исламским земљама.

Група Амнести интернешенел упозорила да ће забрана представљати кршење слободе религијског изражавања у Швајцарској.

Швајцарски муслиман Елхам Манеа истиче недавну градњу храма Сика и Српске православне цркве и каже да је забрана градње минарета дискриминаторска.

"Ако ми кажете да ћете забранити све религијске симболе свих религијских објеката ја са тим немам проблем. Али ако ми кажете да се забрана односи само на муслимане, а не на Јевреје, Сике и хришћане онда имамо проблем јер је то дискриминација", каже Манеа.

Већина швајцарских муслимана долази са простора бивше Југославије и не постоји историја исламског екстремизма, али присталице забране кажу да су минарети далеко више од религијске архитектуре.

Они тврде да ће то значити да се исламски закони прихватају у Швајцарској.

Посланик у парламенту Оскар Фрејсингер одбацује оптужбе за дискриминацију.

"Муслимани као нормална људска бића заслужују моје поштовање и то није проблем. Али ја имам истински проблем са исламом, са исламским правом и законима, са политичким и правним аспектом ове религије", каже Фрејсингер.

Посљедњих година многе земље у Европи расправљају о односима са исламом и на који начин да најбоље интегришу своје муслиманске популације.

Француска се фокусирала на муслиманске мараме, док је у Њемачкој и даље контроверзно питање планова изградње једне од највећих џамија у Европи у Келну.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog