Društvo

Влада РС издваја за повратнике много више од Владе ФБиХ

САРАЈЕВО - Влада Републике Српске је у посљедње двије године за повратак Хрвата и Бошњака у Српску издвојила око 13 милиона КМ, док је Влада Федерације БиХ за повратак Срба у овај ентитет издвојила око пет милиона КМ, подаци су Комисије за избјегла и расељена лица БиХ.


Предсједник ове комисије Славко Марин рекао је да је стално изложен нападима да национално пребројава повратнике, али, како каже, то је једини праведан начин да би се видјело ко жели, а ко опструише повратак.

"Рећи ћу нешто што нико неће да каже, а то је да Влада РС издваја око 25 милиона КМ на годишњем нивоу за повратак, посебно за повратак Бошњака и Хрвата. Они то раде у много већој мјери него Влада ФБиХ. У буџету федералне Владе стоји да су ове године издвојили три милиона КМ за повратак Срба, али не знам каква је реализација у стварности", нагласио је Марин.

Он је истакао да је Влада Српске издвојила 13,5 милиона КМ за повратак Бошњака и Хрвата, али је ресорно министарство тако утрошило новац да је само један одсто Хрвата искористило ту подршку.

"Није чудо што представници Католичке цркве и политичких партија са хрватским предзнаком негодују због слабог повратка Хрвата и поред тога што је Влада Српске издвојила новац", каже Марин.

Он наводи да је национални кључ у подјели помоћи повратницима једино прихватљив, те да само тако могу бити створени услови да сви имају исти третман.

"Људи су напуштали своје домове и постали избјеглице, јер су припадали некој националној групи и због тог су и били приморани да бјеже. Сада ће се по том основу и враћати, а не да неко увијек истима дијели помоћ. Хрватима није много боље у приступу средствима за повратак ни у ФБиХ, нажалост", рекао је Марин.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog