Republika Srpska

Привредна комора Србије: Представништво у БиХ затворено због штедње

БИЈЕЉИНА - Крајем прошле седмице Управни одбор Привредне коморе Србије донио је одлуку да затвори своје представништво у БиХ са сједиштем у Сарајеву - потврдио је запредсједник Привредне коморе Србије Милош Бугарин, демантујући гласине из Федерације БиХ по којима је то, наводно, урађено због политичких разлога.


Бугарин је објаснио је да су се на овај потез одлучили искључиво због штедње. "Хтели смо да рационализујемо мрежу наших представништава у свету и да на тај начин смањимо трошкове. А, они су заиста велики, јер за рад једног представништва Привредна комора Србије годишње мора да обезбеди у просеку сто хиљада евра" - додао је он.

Ако се зна да Србија има десет представништава у свијету, онда је јасно да је ријеч о великим новцима.
"Затварањем представништва Привредне коморе Србије у Сарајеву нећемо имати скоро никакву штету. Наша комора и Привредна комора Републике Српске имају изванредно добру сарадњу и она ће нам сигурно пружити помоћ на подручју Федерације БиХ ако то буде требало. Исто тако они знају да могу да рачунају на нашу помоћ на подручју Србије. Дакле, представништво у Сарајеву затварамо само да бисмо смањили трошкове", рекао је Милош Бугарин.

Он је нагласио да српска привреда већ годинама са БиХ има суфицит у спољнотрговинској размјени и да не вјерује да ће се затварањем представништва Привредне коморе Србије у Сарајеву сарадња српских предузећа и предузећа са подручја Федерације БиХ погоршати.

"Наше привреде су компатибилне и верујем да би могао и да се повећа обим спољнотрговинске размене између Србије и БиХ у оквиру Цефта споразума, јер су превазиђени они проблеми са једностраном забраном увоза прехрамбених производа из Србије и Хрватске, која је била усвојена у БиХ.

Истина, и даље се производи неких наших предузећа тешко пробијају на тржиште Федерације БиХ, али ја не верујем да је то последица неког бојкота у Федерацији. Мислим да би то могло да се поправи агресивнијим наступом наших привредника на тржишту Федерације БиХ", навео је Милош Бугарин.

Ипак, најбоље је да о томе говоре подаци. У Заводу за статистику Федерације БиХ у октобру ове године забиљежили су да су предузећа из тог ентитета извозом својих производа у Србију зарадили нешто више од 44,6 милиона марака. Према тим подацима за предузећа из Федерације БиХ Србија је трећа земља по оствареном извозу, одмах иза Хрватске и Њемачке.

Тако су предузећа из Федерације БиХ у Србији имала12,8 одсто од укупно оствареног извоза у октобру ове године. Када се ти подаци упореде са оствареним увозом онда је сасвим јасно да је у октобру ове године на тржишту Федерације БиХ било знатно мање производа из Србије.

Подаци Завода за статистику Федерације БиХ кажу да је у октобру ове године на то тржиште из Србије увезено тек 6,3 процента од укупно оствареног увоза Федерације БиХ у том мјесецу. Поређења ради увоз из Хрватске износио је готово 20 одсто од укупног октобарског увоза Федерације БиХ. Према тим подацима предузећа из Федерације БиХ осим Хрватске радије су куповала и у Њемачкој, Италији, и Словенији него у Србији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog