Društvo

Пад "Економске завјесе" за Србију, Црну Гору и Македонију

Министри унутрашњих послова и правосуђа ЕУ на данашњем састанку у Бриселу усвојили су допуну Регулативе 539/2001, којом се држављани три земље стављају на бијелу шенгенску листу. То значи да ће бити "изузети од обавезе вађења виза" за земље ЕУ, осим Велике Британије и Ирске. Ова одлука министара ЕУ ступа на снагу 19. децембра.


Шведски министар за миграције и политику азила, Тобија Билстром, и потпредсједник Европске комисије, Жак Баро, званично су данас саопштили у Бриселу одлуку о укидању виза за грађане Србије, Црне Горе и Македоније. Шведски министар и потредседник ЕК, Баро, који су учествовали на састанку савјета министара унутрашњих послова и правде ЕУ, изразили су на конференцији за штампу задовољство што су у прилици да саопште одлуку о укидању виза за ове три државе.

Одлука министара ЕУ ступа на снагу 19. децембра

Држављани ће бити "изузети од обавезе вађења виза", али без права на рад у земљама Уније. Грађанима ће бити омогућено путовање у скоро све земље ЕУ, осим велике Британије и Ирске, које нису чланице Шенгена, али ће, са друге стране, бити омогућено путовање у Швајцарску и Норвешку које нису дио Уније, али су чланице Шенгенског уговора.

Грађани Србије, осим житеља са пребивалиштем на Косову и Метохији, који поседују биометријске пасоше, моћи ће у ЕУ без виза да бораве најдуже три мјесеца, током сваких пола године. То значи да послије три мјесеца, откако су ушли на територију једне од земаља "шенгенског простора" ЕУ, морају да заврше боравак и тек послије три мјесеца поново могу, на исти период, да бораве на територији Уније под режимом слободног кретања, без граничне контроле.

Пораз Србије: Косово и Метохија изузети из визне либерализације

За Албанију и Босну и Херцеговину министри су начелно исказали подршку, али су указали да те две земље морају испунити своје обавезе. Када је ријеч о Косову и Метохији, министри су констатовали да се не ради о посебном случају, јер ту земљу, која је једнострано прогласила независност, још нису признале све чланице.

Предсједник Србије Борис Тадић, министар полиције Ивица Дачић и министарка правде Снежана Маловић сачекаће у Бриселу одлуку о укидању виза. Предсједник Тадић ће имати и низ састанака са европским званичницима о другим темама везаним за евроинтеграције. У Влади Србије грубо су израчунали да се од увођења визног режима, почетком деведесетих година, до данас, на визе потрошило пола милијарде евра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog