Politika

Tихићева иницијатива би могла изазвати несагледиве посљедице

БИЈЕЉИНА - Предсједници највећих партија у Републици Српској Милорад Додик, Младен Босић и Младен Иванић оцијенили су да је захтјев лидера СДА Сулејмана Тихића о оцјени уставности ентитетског гласања у БиХ позив на рушење РС и упозорили да би то мпогло изазвати несагледиве посљедице.


Премијер Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик сматра да је овај захтјев дио политичке концепције којом се жели да БиХ постане држава само за Бошњаке.

Додик је рекао да се ради о атаку на дејтонско уређење и отварању још једног проблема у БиХ, те поновио да на основу досадашњег искустава не вјерује у непристрасност Уставног суда БиХ који се, како је рекао, показао као суд једног народа и једне политичке концепције.

За лидера СДС-а Младена Босића Тихићева намјера да сруши РС није неочекивана, па ни на овакав начин.

"Тако се не успоставља повјерење у БиХ којег је очигледно све мање", поручио је Босић и додао да ће Уставни суд БиХ, уколико уђе у рјешавање размирица на овакав начин, одмоћи бољој будућности свих.

Он је указао на неодрживу праксу да стране судије прегласавају Србе и Хрвате у Уставном суду БиХ и да се ова институција стално покушава искористити за мијењање устава или закона.


Лидер ПДП- а Младен Иванић указује да је Тихић повукао изузетно ризичан потез јер је удар на ентитетско гласање, како каже, покушај рушења РС а тиме и БиХ.

"Било каква промјена равноправности ентитета на овај или онај начин је у ствари укидање равноправности ентитета и народа што је врло опасно,

И Иванић сматра да Тихићев захтјев показује фрустрацију и жељу бошњачких политичара да БиХ буде уређена као држава Бошњака.

"Ако Уставни суд БиХ уђе у то отвориће такву нестабилност из које неће бити излаза", упозорио је Иванић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog