Republika Srpska

РС: Обим спољнотрговинске размјене са иностранством 4,29 милијарди КМ

БАЊА ЛУКА - Обим спољнотрговинске размјене Републике Српске са иностранством од јануара до октобра износио је 4,29 милијарди КМ, од чега се на извоз односи 1,36, а на увоз 2,92 милијарде КМ, рекла је директор Републичког завова за статистику РС Радмила Чичковић.


Она је на конференцији за новинаре у Бањој Луци навела да је спољнотрговински дефицит у овом периоду износио 1,56 милијарди КМ, док је покривеност увоза извозом 46,6 одсто.

Према ријечима Чичковићеве, извоз је од јануара до октобра смањен за 16,2 одсто у односу на исти период прошле године, а увоз за 15,7 одсто.

"Укупан извоз РС у октобру 2009. године износио је 150,98 милиона КМ, а укупан увоз 295,14 милиона КМ. Извоз је у октобру у односу на септембар смањен за 0,7 одсто, а увоз за 12,4 одсто", рекла је Чичковићева.

Она је истакла да је мјесечна инфлација у РС у октобру била 0,9 одсто, док је годишња инфлација 1,1 одсто.

Посматрано према одјељцима намјене потрошње, у октобру је у односу на септембар индекс одјељка становање, вода, електрична енергија гас и други енергенти виши за 9,6, а здравства за 0,2 одсто.

"Индекси одјељака намјештај, покућство и редовно одржавање куће, комуникације, рекреације и култура, образовање, ресторани и хотели и остала добра и услуге остали су непромјењени. Индекс одјељка превоз нижи је за 1,7 одсто, одјеће и обуће за 0,7, хране и безалкохолних пића за 0,2 и алкохолних пића и дувана за 0,2 одсто", рекла је Чичковић.

Она је истакла да је, према подацима статистике рада, укупан број запослених у септембру био 252 026 што је у односу на март, мање за 1,3 одсто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog