Politika

Кунић: Тихић у уставном суду поправља лоше лобирање

БАЊА ЛУКА - Професор Правног факултета у Бањалуци Петар Кунић изјавио је да би Уставни суд БиХ, према правној пракси свих свјетских земаља, требало да одбаци захтјев лидера СДА Сулејмана Тихића за оцјену уставности Изборног закона БиХ и Пословника о раду парламента БиХ, проглашавајући се ненадлежним да разматра уставност Устава БиХ.


"Ради се о ретроактивним захтјевима, тачније о настојањима која нису успјели да издејствују лобирајући по свијету у вези са захтјевима за промјену Устава БиХ. Сада покушавају довести до структуре у БиХ која би одговарала само Бошњацима", рекао је Кунић.

У хипотетичком случају, каже Кунић, када би Уставни суд БиХ пресудио у Тихићеву корист, то би озваничило тотални распад БиХ, с обзиром на то да таква одлука никада не би могла да буде проведена, преноси сутрашњи "Фокус".

"То говорим зато што је, нажалост, у БиХ све могуће и оно што је апсолутно непојмљиво. И раније су се догађале неуставне одлуке Уставног суда БиХ. Евентуална пресуда по линији овог захтјева била би тотална демонтажа БиХ", нагласио је Кунић.

Тихић је у захтјеву за оцјену сагласности навео да због, како тврди, неуставних одредби Изборног закона БиХ - члан 9.1, став 2 и 3, у садашњој структури Представничког дома парламента БиХ, није испоштован уставни принцип о пропорционалној заступљеност сва три конститутивна народа и осталих грађана БиХ према попису становништва из 1991. године.

Он тврди да се због садашњег етничког састава Представничког дома парламента БиХ ентитетско гласање, прописано Уставом БиХ и чланом 79 Пословника Представничког дома парламента БиХ, претворило у етничко, јер о њему, како наводи, ексклузивно одлучују представници народа који имају већину у једном или другом ентитету.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog