Politika

Београд оспорава, Приштина негира

БЕОГРАД - Србија ће сутра пред Међународни судом правде оспоравати декларацију о једнострано проглашеној независности Косова по два основа, док ће Приштина заступати став да међународно право такве декларације и не третира, јавља РТС, позивајући се на правнике и кругове блиске овог суду.


Према истом извору, очекује се да ће Србија заступати став да је прекршено опште међународно право те да је проглашењем независности нарушен правни режим на Косову, дефинисан Резолуцијом 1244 УН.

Приштина, коју ће заступати познати британски правник Мајкл Вуд, неће негирати чињеницу да међународно право уопште не признаје овакве декларације као начин успостављања државног суверенитета.

Представници Приштине ће рећи да међународно право такве декларације и не третира, па би се могло закључити да таква декларације и није у супротности са међународним правом.

Први дан представници Србије имаће првих три сата времена да детаљно образложе своје ставове и аргументе у вези с тим је кососка езависност у складу са међународним правом.

Потом ће и представници Приштине добити исто три сата, а интересантно је да ће испред њих писати да су они "аутори декларације о једнострано проглашеној независности Косова".

Потом ће у наредних 11 дана своје аргументе "за" и "против" косовске независности изнијети 28 држава, међу којима је и пет сталних чланица Савјета безбједности УН.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog