Društvo

Сребреница: Тужба због клизишта

СРЕБРЕНИЦА - Станари три стамбене зграде и неколико приватних кућа у Рударској улици у Сребреници, којима је онемогућен прилаз аутомобилима због потонућа и прекида улице, узрокованих клизиштем насталим приликом градње хотела, најавили су да ће због проблема са којим су суочени покренути тужбу, али још нису одлучили и кога ће тужити.


У недумици су да ли да туже општину која је издала урбанистичку сагласност за изградњу хотела или инвеститора - Фабрику дувана из Сарајева или локално предузеће "Техно" које је извођача радова.

Око 40 породица, које живе у Рударској улици, суочило се са овим и проблемом измјештених водоводних цијеви на улицу због клизишта насталог приликом извођења земљаних радова за изградњу хотела у центру Сребренице. Они због свега тога не могу да аутомобилима приђу гаражама и кућама.

Један од станара Никола Миловановић жали се да ће остати и без електричних апарата због честих прекида у снабдијевању електричном енергијом.

"Зграда у којој живим је стара и оштећена у рату, а сада се тресе када раде багери на неколико метара од ње и плашим се да се не уруши. Три дана смо били без воде јер су цијеви између зграде и градилишта попуцале, а сада не можемо прићи згради возилом", наглашава Миловановић и додаје да је требало нешто предузети да се спријечи појава клизишта.

Станар Недељко Јокановић каже да је направио нову гаражу којој сада не може прићи, али као проблем истиче и то што у случају потребе зградама не може прићи санитетско или ватрогасно возило.

"Рјешење није у тужби и дугом вођењу судског процеса него у хитном санирању улице и водовода, прије већих падавина које могу изазвати проширење клизишта, па да до прољећа останемо одсјечени", сматра Јокановић.

У општинском Одјељењу за урбанизам и стамбено-комуналне послове наводе да су издали налог извођачу радова да хитно санира клизиште и да улицу и водовод доведе у првобитно стање, што и покушава, али радови споро напредују због недовољне техничке опремљености.

Начелник сребреничке општине Осман Суљић изјавио је Срни да општина инсистира да инвеститор и извођач радова надокнаде трошкове за измјештање водовода и да санирају клизиште, улицу, водовод и електро-мрежу.

Суљић је изразио и сумњу и бојазан да то предузеће "Техно" квалитетно може ријешити постојећим кадром и механизацијом.

Због ових радова Сребреница је прошле седмице три дана била без воде.

Радници комуналног предузећа "Полет" били су принуђени да до санације клизишта, привремено измјесте око 50 метара примарног водовода који сада иде низ Рударску улицу, угрожену клизиштем.

У овом случају, станари Рударске улице ће до коначне санације клизишта и улице до пута морати пјешице, степеницама, кроз градски парк.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog