Republika Srpska

Буџет: Уштеда на платама иде у образовање

БАЊА ЛУКА - Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске (РС) дао је задатак својим члановима у Административној комисији да затраже смањење плата посланика за 15 одсто како би та средства била усмјерена у образовање, рекао је шеф овог клуба посланика Жељко Мирјанић.


Он је, гостујући у емисији РТРС-а чија је тема била буџет РС, рекао да такав потез очекује и од делегата у Вијећу народа РС и од других институција.

Мирјанић је истакао да се у Нацрту буџета РС за 2010. годину, о коме ће сутра расправљати посланици Народне скупштине РС, води рачуна и о привреди и о социјалној компоненти.

Посланик СДС-а у Народној скупштини РС Лазо Марић рекао је да његова странка неће подржати Нацрт буџета, јер није ни развојни, ни социјални, већ је буџет ММФ-а.

Потпредсједник Уније послодаваца РС и члан Економско-социјалног савјета РС Ранко Милић рекао је да је за послодавце спорно пуњење буџета у тренутним условима привређивања и да ће на нивоу од 1,6 милиради КМ тешко бити остварив.

Он је навео да је један од кључних проблема сива економија, односно неконкурентно тржиште.

Милић је апеловао да сви субјекти којих се тиче буџет РС треба да се договоре како би буџет на крају био на задовољство свих страна.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је да Српска мора сачувати стабилност у економском и пензионом систему и дугорочно планирати да помогне реалан сектор који ће побољшати привреду РС.

Она је упозорила да је неодржив систем у коме има 1,18 радника на једног пензионера, истакавши да само 16 000 пензионера има пуни радни стаж, те да је неопходна и хитна реформа пензијског система.

Према њеним ријечима, проблем је и сива економија, као и чињеница да један број послодаваца плаћа доприносе само на дио и то на минималне плате од 320 КМ, док остатак "даје на руке".

Мишићева је истакла да синдикат не пристаје на предложена смањења плата која су предвиђена Нацртом буџета РС за 2010. годину, али да је и даље за разговоре.

Предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић рекао је да су у овој грани посљедњих година била 42 стечајна поступка и да 10 милиона КМ, колико је планирано Нацртом буџета, не може бити довољно за збрињавање радника.

Према његовим ријечима, подстицај за извоз од 15 милиона КМ јесте већи за пет милиона у односу на овогодишњи, али је и то недовољно с обзиром на укупан привредни амбијент.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog