Republika Srpska

Централна банка не утиче на формирање каматних стопа

БАЊА ЛУКА - Централна банка /ЦБ/ БиХ нема механизме да утиче на формирање каматних стопа у банкама, јер у стварању истинског тржишног амбијента у финансијском сектору треба да буде омогућено слободно формирање каматних стопа, изјавио је вицегувернер ЦБ БиХ Радомир Божић.


"Треба разјаснити да ли су банке кршиле одредбе уговора или евентуално злоупотријебиле неинформисаност клијената. Aко се то на суду докаже, банке треба да сносе санкције за такво понашање", рекао је Божић.

Он је додао да је у посљедње вријеме забиљежен благи раст каматних стопа у региону, али да БиХ не спада у категорију земаља са изразито високим просјечним каматним стопама.

"Оне на дугорочне кредите становништву износе 10,22 одсто, у привреди осам одсто, на краткорочне кредите становништву 10,64 одсто, а у привреди 8,82 одсто. Просјечне каматне стопе комерцијалних банака у Хрватској су 10,97 одсто, а у Србији 12,84 одсто на годишњем нивоу", навео је Божић.

Говорећи о одгађању друге транше стендбај аранжмана, Божић је нагласио да је јасна порука ММФ-а да се преузете обавезе прихваћене кроз писмо намјере морају испунити.

"Изостајање друге транше ће сасвим сигурно погодити буџете који су на та средства рачунали, а посебно забрињава чињеница да ће упоредо са кашњењем средстава из овог аранжмана каснити и друга, релативно повољна средства подршке БиХ, прије свега од Свјетске банке", навео је Божић.

Према његовим ријечима, такав развој догађаја није повољан и угрожава могућност буџета да изврши обавезе по утврђеном ребалансу за 2009. годину, као и у 2010. години.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog