Republika Srpska

Грчка пред банкротом

ЛОНДОН - У Грчкој је у току борба за обуздавање дуга и данашњи састанак министара финансија ЕУ у Бриселу протећи ће у сјенци могућности да би Грчка могла да банкротира, пише "Гардијан".


Лист поставља питање да ли је на помолу нови "случај Исланд". Финансијски систем ове земље доживио је потпуни колапс усљед глобалне кредитне и финансијске кризе, због чега су јој у помоћ притекли ММФ и чланице ЕУ.

Послије година расипништва и организације Олимпијских игара 2004. Грчка, није успјела да обузда државни дуг и налази се близу границе када ће морати да откаже отплату свих зајмова, пише дописник "Гардијана" из Атине позивајући се на оцјене коментатора.

Непријатна могућност да једна чланица еврозоне неће моћи да отплаћује свој дуг - исти су као и изгледи о којима су размишљали инвеститори послије кризе у Дубаију, а то је изазвало пад вриједности акција на берзама широм свијета, додаје се у тексту.

"Гардијан" преноси и оцјену грчког економског коментатора Јаниса Папаконстантинуа да повјерење у Грчку привреду неће бити враћено преко ноћи и да јој је сада потребно да партнери "престану да јој не вјерују" све док не услиједе опипљиви резултати.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog