Društvo

БиХ: ''Вијагра'' најчешћи фалсификат

БАЊА ЛУКА - На тржишту лијекова у БиХ као најчешћи фалсификат појављује се "вијагра", упозорила је директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Наташа Грубиша.


Грубиша рекла да је фалсификаторима тешко ући у траг, јер се куповина врши најчешће преко интернета или огласа.

Она је навела да се у вези са илегалним лијековима тренутно води истрага о једном који је на тржиште БиХ стигао уз "зелено свјетло" ресорних ентитетских и институција Брчко дистрикта.

"Лијек је повучен са тржишта и касније се испоставило да је доброг квалитета, али да је постојала разлика у цијени због које су се појединци бавили мутним радњама како би остварили профит. Сада су инспектори и припадници Агенције за државну истрагу и заштиту (СИПА) на терену и предузимају активности на расвјетљавању тог случаја", рекла је Грубиша.

Говорећи о вакцинама против новог грипа, Грубиша је навела да је регистрована вакцина британског "Глаксо Смит Клајна" који до сада једини поднио захтјев.

"У складу са препоруком Свјетске здравствене организације, упутили смо допис осталим компанијама које производе ту вакцину да нам се обрате са документацијом да бисмо могли да извршимо провјеру квалитета, ефикасности и безбједности њихове вакцине", рекла је Грубиша.

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ почела је са радом у мају ове године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog