Društvo

Приштина: Шта ће бити са случајем Наима Блаце?

ПРИШТИНА - Еулекс полиција ухапсила је Наима Блацу, бившег припадника такозване Ослободилачке војске Косова /ОВК/ и илегалне Обавјештајно-информативне агенције Косова, а кабинет премијера Хашима Тачија у сталном је засједању.


Портпарол Еулекса Кристина Херодос најавила је да ће Блацу, који је ухапшен синоћ, истражилац Еулекса саслушати данас.

Блаца је недавно признао да је припадао групи за егзекуцију, те да је убио најмање једно, а учествовао у убиству и припремању 17 убистава.

Истражиоцима Еулекса Блаца је 22. октобра доставио видео-запис у којем детаљно наводи ко је, када и гдје издао наредбу да се ликвидирају људи блиски бившем предсједнику Косова Ибрахиму Ругови, колаборационисти - сарадници МУП-а Србије и свједоци Хашког трибунала.

Премијер Косова Хашим Тачи је јуче након састанка са шефом Еулекса Ивом де Кермабоном изјавио да је закључено да се проведе комплетна истрага у случају Блаца, те да се у то укључе све косовске институције.

У видео запису, Блаца наводи да је убиство извршио по налогу бившег шефа ШИК-а Џавита Хаљитија, а садашњег шефа посланичког клуба Тачијеве Демократске партије у Скупштини Косова и замјеника министра одбране у Тачијевом кабинету Азема Суље.

"Они су издали наредбу да се извршење убистава усмјери у три правца. Један је ликвидирање људи блиских Ругови, попут Адема Салихаја, други је ликвидирање колаборациониста - сарадника МУП-а Србије, док је трећи ликвидација свједока Хашког трибунала", наводи Блаца.

У видео-запису Блаца додаје да је убио једног свједока у случају Фатмира Лимаја пред Хашким трибуналом у селу Црнољево код Глоговца, те да је застрашивао свједоке.

Блаца тврди да је 2007. године обавио разговор са истражитељем Унмика, који је водио истрагу о злочинима које је починио бивши хашки затвореник и премијер Косова Рамуш Харадинај.

"Нажалост, преварен сам, морао сам са деветочланом породицом да побјегнем у Хрватску одакле сам се вратио прије неколико мјесеци", наводи Блаца тврдећи да је у Хрватску побјегао пошто је Азем Суља, умјесто да му исплати 220.000 евра хонорара, наручио његову ликвидацију.

Предсједник Косова Фатмир Сејдију у ванредном обраћању новинарима синоћ је поновио да инсистира да се спроведе потпуна истрага да се скине вео тајне којим је обавијен "случај Блаца".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog