Društvo

Свјетски дан борбе против сиде

БАЊА ЛУКА -Данас, 1. децембра, свијет обиљежава Дан борбе против сиде.


Под надзором инфектолога Клинике за инфективне болести Клиничког центра Бања Лука тренутно је 13 пацијената које живе са ХИВ-ом.

"Десеторо од њих пије антиретровирусну терапију, а троје само долази на редовне контроле", изјавила је Срни начелник Клинике за инфективне болести Здравка Кезић.

Она је истакла да Фонд здравственог осигурања Републике Српске већ четврту годину обезбјеђује довољне количине антиретровирусних лијекова за све пацијенте.

"Од 1999.године регистровали смо, пратили и лијечили укупно 19 пацијената са ХИВ/АИДС-ом", рекла је Кезићева.

Поводом 1. децембра, Свјетског дана борбе против сиде, Удружење грађана "Акција против сиде" организоваће данас у Бањој Луци у вечерњим часовима бесплатно и анонимно тестирање на вирус ХИВ, најављено је из овог удружења.

Тестирање ће се вршити у просторијама Клинике за инфективне болести Клиничког центра Бања Лука од 20.00 до 02.00 часа иза поноћи.

Осим тестирања, Удружење ће поводом Свјетског дана борбе против сиде у градовима Републике Српске дијелити образовни и промотивни материјал.

Овогодишњи Свјетски дан борбе против сиде обиљежава се под мотом "Јединствен и једнак приступ услугама и људска права".

Узрочник ХИВ (Human Immunodeficiency Virus) је ретровирус који напада специфичне ћелије одбране организма из групе леукоцита, које директно учествују у имунолошкој реакцији против многих болести и тако чини имунолошки систем човјека беспомоћним да се брани од болести, па чак и оних на које је отпоран.

ХИВ се најчешће преноси мијешањем неких од тјелесних излучевина обољелог са онима здравог човјека, најчешће сексуалним путем, али и са мајке на дијете у трудноћи или дојењем.

Може се заразити и коришћењем исте игле као и заражени, затим трансфузијом.

АИДС се на организму не манифестује непосредно као неке друге болести, већ појавом тзв. опортунистичких болести/инфекција.

ХИВ вирус знатно ослаби имуни систем човјека, а то искоришћавају како микроорганизми који редовно живе на и у човјеку, тако и организми који долазе извана.

Остатак имунолошког система није довољно јак да се одупре ХИВ вирусу па је болесник "добра подлога" за разне инфекције.

Често се за све ХИВ обољеле грешком сматра да сви имају АИДС, али постоје случајеви да ХИВ-позитивне особе поживе и више од десет година без икаквог знака болести.

Обољели до АИДС-а умиру од разних инфекција плућа, тумора и друго.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog