Društvo

Србија: Новим законом против хулигана

БЕОГРАД - Приједлозима измјена и допуна три закона у вези са спречавањем насиља на спортским догађајима уводи се и забрана присуствовања одређеним спортским приредбама, изјавио је државни секретар у Министарству правде Србије Слободан Хомен


Осим ове мјере, коју Хомен сматра најозбиљнијом казном за навијаче, за један прекршај прописиваће се и казна затвора и новчана казна, као и обје заједно, док ће новчане казне за поједине прекршаје бити увећане и до десет пута.

Приједлог Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама прослијеђен је Влади, а на дневном реду Скупштине наћи ће се у првој половини децембра.

Како се наводи у нацртима измјена и допуна ових закона, нови закони ће се примјењивати од 1. јануара 2010. године.

"Новим законима уводи се и аутоматска казна од 30 до 60 дана затвора, као и новчана казна, за све починиоце прекршаја који се пре почетка одржавања одређених спортских приредби не јаве полицијској управи", објашњава Хомен.

Он додаје да ће се убудуће и "утрчавање" на терен третирати као кривично дјело и биће санкционисано затворском казном и забраном присуствовања одређеним спортским догађајима.

"Овим изменама и допунама биће решено и питање скривања идентитета навијача, пошто ће казном затвора од 30 до 60 дана и новчаном казном од 50.000 до 150.000 динара убудуће бити кажњавани навијачи који буду носили навијачке шалове преко лица како би сакрили свој идентитет", рекао је Хомен.

Према његовим ријечима, озбиљне казне слиједе и за све клубове који не буду обезбиједили посебне просторије за судије, као и просторије за задржавање особа које се противправно понашају.

Хомен истиче да ће спортски клубови бити дужни и да обезбиједе видео надзор, као и да све снимке накнадно доставе Министарству унутрашњих послова.

Он је додао да су приједлози измјена и допуна ових закона усаглашени у сарадњи са МУП-ом, судијама за прекршаје и Републичким јавним тужилаштвом, а циљ је да се процесно олакша примјена закона, који до сада нису били примјењиви у пракси.

"До данас је покренуто више од 50 кривичних поступака против навијача, од којих је само неколико њих осуђено. Судске одлуке су биле споре и благе и већина њих је пролазила са условним и новчаним казнама", подсјетио је Хомен.

Новим законима забрањена је и продаја или конзумирање алкохолних пића на спортском објекту и на удаљености до једног километра од њега у Београду, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду, а у осталим мјестима до 300 метара за време одржавања спортске приредбе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog