Republika Srpska

Стабилна стопа незапосленсти у еврозони

БРИСЕЛ - Стопа незапослености у земљама еврозоне остала је у октобру стабилна на нивоу од 9,8 одсто, али је број изгубљених послова у септембру био већи него што је претходно објављено, саопштила је данас агенција за статистику ЕУ.


Незапосленост у земљама Уније које користе евро тренутно је на највишем нивоу у посљедњих 11 година. У октобру 1998. године регистрована је незапосленост од 9,9 одсто, наводи Евростат.

У земљама еврозоне у октобру је без посла било 15,567 милиона људи, што је повећање за 134 000 у односу на септембар.

На нивоу свих 27 чланица ЕУ, стопа незапослености повећана је на 9,3 одсто са 9,2 одсто у септембру. То значи да је без посла у октобру било 22,510 милиона људи, односно за 258 000 више него у септембру.

У Француској, другој највећој економској сили ЕУ, незапосленост је повећана на 10,1 одсто, у Италији износи осам одсто, док је у Шпанији порасла на 19,3 одсто, са 19,1 одсто у претходном периоду.

Стопа незапослености у Њемачкој, водећој економској сили ЕУ, опала је у октобру на 7,5 процената са 7,6 одсто у септембру.

Аналитичари очекују да ће незапосленост у еврозони достићи врхунац од око 11 одсто током сљедеће године, те да ће још дуго оптерећивати економију, јер успорава раст плата и смањује јавну потрошњу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog