Društvo

И студенти ће моћи да се лијече

БАЊА ЛУКА - Фонд здравственог осигурања Републике Српске урадиће у најкраћем року додатно упутство за здравствене установе како би биле отклоњене све нејасноће и студентима било омогућено лијечење у мјесту у којем студирају.


Из Фонда напомињу да се, према Правилнику о начину регистрације осигураних лица за тимове породичне медицине, доктор породичне медицине може бирати и изван мјеста сталног пребивалишта у случају да је осигурано лице, односно студент, дуже од три мјесеца одсутан из мјеста сталног пребивалишта, а да су проблеми око лијечења студената у Бањалуци настали због несналажења у примјени прописа.

"Сва осигурана лица Фонда здравственог осигурања имају право на здравствену заштиту у било којој здравственој установи у РС са којом Фонд има потписан уговор, уколико му затреба хитна љекарска помоћ. Такву услугу здравствена установа не смије да наплаћује од осигураника, без обзира на чињеницу што је регистрован за тим породичне медицине који се налази у другој општини", речено је у Информативној служби Фонда здравственог осигурања.

Директор Фонда здравственог осигурања РС Горан Кљајчин позвао је представнике студената на састанак, који ће се организовати током ове седмице, а на коме ће се разговарати о проблемима на које они наилазе код остваривања здравствене заштите.

Студент омбудсман РС Младен Чанчаревић раније је најавио да ће активно радити на рјешавању проблема здравствене заштите студената којима се, како је рекао, за лијечење код породичног љекара у мјесту студирања тражи одјава пребивалишта из мјеста из сталног пребивалишта, чиме аутоматски губе право на стипендије те општине.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog