Politika

Павић и логораши против меморијалних центара

ПРИЈЕДОР - Начелник општине Приједор Марко Павић и предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић противе се изградњи меморијалних центара на подручју РС док ово питање не буде законски регулисано на нивоу БиХ.


"Сматрам да се ово питање може ријешити јединственим законом примјењивим на цијелој територији БиХ, а не појединачним захтјевима неких невладиних организација'', рекао је Павић новинарима након данашњег састанка са Дукићем.

Ни Павић ни Дукић нису наводили конкретене иницијативе, али је познато да неке бошњачке невладине организације инсистирају на изградњи меморијалног центра у Омарској, а недавно је поновљена иницијатива и за подизање таквог центра на Мањачи.

Дукић сматра да је претходно потребно утврдити карактер рата вођеног у БиХ.

"Неопходно је да тужилаштва и судови докажу шта се дешавало у БиХ, као и сам карактер рата. Не може се рећи да је неко агресор, а неко жртва, јер на БиХ право полажу како Срби тако и остала два конститутивна народа", истакао је Дукић.

Он је додао да Савез логораша РС, као и његов приједорски огранак, имају велику помоћ општине Приједор и начелник Павића за свој рад чији је циљ, прије свега, доказивање истине о посљедњем рату у БиХ.

Савез логораша РС дјелује у 63 општине и окупља српске логораше који су прошли кроз 536 логора у ФБиХ.

У Приједору је регистровано 250 логораша који су били затворени у 45 логора у ФБиХ и на подручју које је контролисало Хрватско вијеће добарне.

Општина Приједор помаже и рад бошњачког удружења логораша.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog