Politika

БиХ ускоро у Акционом плану за чланство

БРИСЕЛ - Црна Гора ће прва добити Акциони план за чланство у НАТО, а убрзо затим и БиХ, изјавио је извор из Алијансе.


Дипломатски извори наводе да су неке земље, прије свих Холандија, против овог поступка, прије него што БиХ не проведе неке од кључних реформи.

У питању је борба против организованог криминала али и контрола граница, на чему Холанђани често инсистирају када је ријеч о западном Балкану.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен је пред сутрашњи редовни састанак шефова дипломатија рекао да није питање да ли ће БиХ постати претендент за чланство у НАТО пакту, већ да ли ће се то десити заједно са Црном Гором, или нешто касније.

На сутрашњем редовном састанку министара иностраних послова на дневном реду биће и захтјеви Црне Горе и БиХ за Акциони план за чланство у НАТО.

Акциони план за чланство је мапа пута у који спадају спровођење политичких, али углавном одбрамбених реформи и који се може сматрати панданом кандидатури за ЕУ.

Расмусен је рекао да ће министри одлучити на основу добијених конкретних података о резултатима да ли ће Акциони план за чланство добити , и када, једна или двије земље.

Истовремено, други круг земаља снажно подржава став да БиХ постигне напредак у овој интеграцији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog