Društvo

Aпел Окружном суду да суспендује одлуку

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик апеловао је данас на бањолучки Окружни суд да суспендује ранију одлуку, којом се поништава уговор о замјени некретнина на штету породице Кузмић из Бање Луке.


"Потребно је да Окружни суд Бања Лука суспендује ранију одлуку све док се не обезбиједе предвиђени услови у Закону о извршном поступку, којег је раније усвојила Народна скупштина РС", рекао је Додик данас новинарима, коментаришући чињеницу да Радомир Кузмић, избјеглица из Хрватске већ двадесет дана штрајкује глађу испред зграде Народне скупштине РС.

Додик је рекао да није проблем да чланови Владе разговарају са Радомиром Кузмићем, али да његови захтјеви превазилазе могућности Владе и парламента РС, јер се ти проблеми једино могу рјешити на суду, односно суспендовањем раније донесене одлуке.

Премијер РС је подсјетио да је парламент РС, на приједлог Владе и скупштинске већине, у децембру 2007. године, усвојио измјене и допуне Закона о извршном поступку, којим је наложено судовима да не доносе пресуде које доводе у неповољну позицију људе који су замијенили имовину , све док им имовина не буде обезбијеђена на другој страни.

"Ту се завршавају могућности Народне скупштине и Владе РС, али настаје проблем неодговорности судова, који не поштују законе које је усвојила Народна скупштина РС", истакао је Додик.

Он је поновио да је суд права адреса за овај проблем, те да је Високи судски и тужилачки савјет БиХ потребно питати зашто не проводе закон.

Радомир Кузмић из бањолучког насеља Чесма штрајкује глађу већ двадесети дан испред зграде Народне скупштине РС, захтијевајући да парламент по хитном поступку стави ван снаге, такозвани закон о ратним околностима који је наметнуо бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич.

Кузмић, који је штрајк глађу почео 12. новембра, рекао је данас да је одлучан да настави са протестом све док његови захтјеви не буду испуњени, "макар га то коштало и живота".

Он је рекао да је ступио у штрајк глађу, јер је Окружни суд Бања Лука, 8. октобра, потврдио пресуду Основног суда у овом граду од 1. априла којом се поништава уговор о замјени некретнина који је 1992. године склопио са Драгомиром Будишом из Бање Луке.

Кузмић је подсјетио да је 1992. године мијењао имовину у Славонском Кобашу, у општини Славонски Брод за имовину Драгомира Будише из Чесме у Бањој Луци. Међутим, породица Будиша је још 2003. године затражила поништавање уговора о замјени некретнина.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog