Društvo

Законом против рада на црно

БАЊА ЛУКА - Одбор за борбу против непријављеног рада у грађевинском сектору Економско-социјалног савјета Републике Српске у наредном периоду иницираће низ измјена у законској регулативи у свим областима у којима препозна могућност за сузбијање сиве економије и рада на црно, закључено је на данас одржаној сједници овог одбора.


Предсједник Одбора Ранко Милић рекао је Срни да су измјене неопходне, јер је у грађевинском сектору од рада на црно у легалним предузећима већи проблем рад на црно у неформалном сектору који је као такав недодирљив инспекцијским органима.

Он је нагласио да ће први приједлог за измјене бити Закон о ПДВ-у којим би се онемогућило фирмама, које се не баве грађевинарством, да приликом куповине грађевинског материјала користе одбитну ставку ПДВ-а који плаћају приликом куповине тог материјала.

"То служи као индикатор рада на црно, јер су јефтино дошли до грађевинског материјала, појефтинили су рад и створили себи услове да траже и јефтину радну снагу", рекао је Милић.

Он је нагласио да би та измјена омогућила да онај који се бави одређеном дјелатношћу само за репрометеријале унутар те дјелатности може да користи одбитну ставку ПДВ-а, те да измјена мора ићи по хитном поступку, јер се, како је рекао, јако велика средства из буџету одливају кроз тај вид поткрадања.

Милић је истакао да се управо због тога, што се одређене фирме које нису регистроване за грађевинску дјелатност, дешава да на градилишту није таблом обиљежен инвеститор и извођач радова, а да инспектор по изласку на градилиште не зна кога контролише.

На данас одржаној сједници Одбора за борбу против непријављеног рада у грађевинском сектору Економско-социјалног савјета РС усвојена је и стратегија за сузбијање непријављеног рада у грађевинском сектору којојм се дефинишу наредне активности Одбора.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog