Politika

Aлкалај годинама крши споразум о националној заступљености

БАЊА ЛУКА - Министар иностраних послова БиХ Свен Aлкалај већ годинама крши споразум чланова Предсједништва БиХ о правичној националној заступљености у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ у свијету.


Према споразуму из 2003. године, у 25 од укупно 46 дипломатско-конзуларних представништава на три кључне позиције морају бити припадници сва три конститутивна народа, док у осталим земљама овај принцип није обавезан.

У Предсједништву БиХ тврде да Aлкалај свјесно крши овај споразум и на кључне позиције у ДКП поставља људе по личном и страначком принципу, а заступљеност у корист Бошњака посебно је изражена у Бечу, Паризу, Бриселу, Њујорку и Кувајту.

Осим што крши споразум Предсједништва БиХ, Aлкалај не жели ни да верификује документ о националној структури дипломатије који је сачинила ресорна комисија МИП-а БиХ.

"Тај документ никада није угледао свјетлост дана, јер Aлкалај не жели да га потпише. Тиме јасно показује да свјесно крије и финансирање и националну структуру ДКП-а, као и сумњиве кадрове међу којима има и ратних обавјештајаца", речено је у Савјету министара БиХ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић у јулу ове године задужио је МИП БиХ да сачини свеобухватну анализу ДКП, укључујући и националну структуру, али то још није учињено.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog