Društvo

Сви троше, а нико не регулише

БАЊА ЛУКА - У институцијама БиХ у прошлој години за путне трошкове потрошено је око 18,5 милиона КМ, а да није усвојена одлука која регулише ову област, наводи се у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ.


Главни ревизор Миленко Шего, у извјештају о извршењу буџета у 2008. години, упозорио је да у Министарству финансија и трезора БиХ нису урадили око 60 законских и подзаконских аката који би требало да уреде област јавне потрошње.

У извјештају ревизора пише да је за превоз запослених, с посла и на посао, потрошено око 25 милиона КМ, а одлука је донесена тек у јануару 2009. године, док је исто толико новца потрошено за смјештај и одвојени живот функционера, иако не постоји одлука која регулише ове трошкове.

Ревизори су упозорили да је исплаћено око 1,4 милиона КМ на име накнада за теренски рад иако на нивоу институција БиХ нема ниједног прописа који регулише ту област. Око два милиона КМ исплаћено је из буџета у сврху отпремнина за одлазак у пензију, а ревизори наводе да те године није постојао подзаконски акт који прописује ове исплате.

Око 10 милиона КМ потрошено је за телефонске и поштанске услуге а да нема јединственог правилника о потрошњи фиксног или мобилног телефона него то раде институције појединачно. Трошкови су знатни и код набавке канцеларијског материјала за шта је потрошено око пет милиона КМ, па је ово била тема додатне ревизије учинка.

За закуп простора, зграда и станова потрошено је 25,3 милиона КМ, а ревизори су примијетили да нема никавих уштеда иако је још 2007. године Савјет министара донио план рационализације.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog