Društvo

Meђународни дан oсоба са инвалидитетом

БАЊА ЛУКА - Владa Републике Српске изразила је поводом 3. децембра - Међународног дана инвалида опредјељење да и даље спроводи политику пуног поштивања положаја лица са инвалидитетом и омогући им несметан рад и равноправан положај у друштву, посебно приликом запошљавања.


Из Бироа Владе РС за односе с јавношћу наводи се да је Влада Српске, посредством директне стимулације послодаваца током 2009. године, омогућила да у РС буде запослено 239 лица са инвалидитетом.

"Од 2007. године, посредством Фонда за професионалну рехабилитацију запослено је 618 лица са инвалидитетом. За 850 инвалида обезбијеђено је враћање свих доприноса који терете послодавце. Дакле, посредством Фонда, до сада је стимулисано запошљавање скоро 1 500 лица са инвалидитетом", истиче се у саопштењу.

Влада РС и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите учинили су посљедњих година значајне помаке на доради квалитетног Закона о професионалној рехабилитацији и запошљававању инвалида, а Република Српска је једна од ријетких у окружењу, која ову област уређује законом.

У саопштењу се подсјећа да су у току 2009. године, послодавци били обавезни да на 16 запослених радника приме једног инвалида чиме се испуњава планирана квота запошљавања инвалида у Српској.

Влада Српске дала је сагласност надлежним органима БиХ да потпишу Конвенцију УН о правима лица са инвалидитетом, коју је Савјет министара БиХ крајем прошле године усвојио и ратификовао.

"Ова конвенцију је скоро у цијелости уграђена у наше законодавство. Конвенција о правима лица са инвалидитетом постала је правно обавезујућа, чиме је постигнут значајан напредак у стварању услова за унапређење поштовања људских права и положаја лица са инвалидитетом. Конвенцијом су јасно утврђене обавезе земаља потписница да промовишу и штите права лица са инвалидитетом", истиче се у саопштењу.

Полазећи од значаја рјешавања статуса инвалида, УН су одлучиле да 2009. година буде посвећена бољим могућностима у запошљавању инвалида, а овој акцији се придружила и Влада Републике Српске.

Према евиденцији, у Републици Српској има 37 338 ратних војних инвалида и 1 795 цивилних жртава рата.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog